vineri, 27 mai 2016

Cea de-a 5-a Ediție a Seminarului Dedicat Personalității și Operei Părintelui Ghelasie de la Frăsinei




În data de 27 Mai la Centrul Cultural Sf. Calinic, Sala Iosif Episcopul, din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc cea de-a 5-a Ediție a Seminarului dedicat personalității și operei părintelui Ghelasie Gheorghe de la Sfânta Mânăstire Frăsinei, cu tema: "Lumină din Lumină ethosul iconic în isihasmul carpatin".
După rugăciunea de început, Cuvântul Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost citit de părintele Ștefan Zară, care a povestit și despre propria sa întâlnire cu scrierile părintelui Ghelasie și modul în care Înaltpreasfințitul părinte și duhovnicul său i-a atras atenția asupra vieții sfinte a Cuviosului de la Frăsinei.
A fost prezent în sală și părintele stareț Ioanichie al mânăstirii Frăsinei, de a cărui binecuvântare ne-am bucurat cu toții.  
Invitatul special al evenimentului, părintele Ioan Pintea, a ținut o conferință legată de profundele legături dintre literatură și știință, dintre incertitudine și credință, la părintele Nicolae Steinhardt, apreciiind deopotrivă calitatea îndrăznelii teologice și profunzimea poeziei mistice odată cu valorizarea raportului dintre teologie și cultură, la părintele Ghelasie de la Frăsinei.
În scurta mea intervenție, am dorit să amintesc dintru început că mistica iconică a părintelui Ghelasie pune în lumină, în acord cu tradiția creștină ortodoxă, tocmai acel rest neprețuit, lamura ființei pierdută printre explicațiile raționale ale vremii noastre, chipul care face din natură, din fire, din persoană realități deschise, inepuizabile. Extrem de relevante mi s-au părut în acest punct cuvintele lui Constantin Noica, legate de înzestrarea pentru conceptele deschise ale gândului din cultura unei tradiții conștiente de importanța unei bune întâlniri cu lumea și cu lucrurile, care nu epuizează taina, ci dimpotrivă deschide spre orizontul ei infinit.   
Au mai luat cuvântul: Arhimandritul Hristofor Bucur, de la Sfânta Mânăstire Ioan Botezătorul din Poiana Brașov, Părintele Stareț Varsanufie Gherghel de la Sfânta Mânăstire Pătrunsa, Părintele Valerian de la Sfânta Mânăstire Pătrunsa, Părintele Dan Popovici, Părintele Nicolae State Burluși, Ștefan Popescu (fratele părintelui Ghelasie), Părintele Costin Butnar.
Am avut de asemenea prilejul să ascultăm în lectura actorului Cristi Iacob câteva din poemele mistice ale părintelui Ghelasie. Nu în ultimul rând, am avut ocazia să admirăm câteva lucrări ale pictorului Cristian Bandi din Bacău.
În încheiere, s-a slujit un parastas de pomenire a părintelui Ghelasie.  
În cadrul Seminarului a fost lansat și numărul 5 din colecția "Chipul iconic", coordonată de părintele Neofit, volum apărut în 2016 la editura Brumar, având ca autori pe Gabriel Memelis, Florin Caragiu, pr. Dan Popovici și Marius Dumitru Linte. 

Florin Caragiu




Niciun comentariu: