duminică, 6 noiembrie 2011

Cosmogonie şi Cosmologie
















Revelaţia Creştină aduce noi Descoperiri Spiritualităţii Lumii. Istoria este MEMORIA de Fond a Existenţei în Împletire cu Memoriile de Răspuns Propriu. Creaţia are o MEMORIE de ORIGINE (DIVINO-Creaţie), o Memorie de Natură Fiinţială Proprie de Creaţie şi o Memorie strict Individuală. Iată Cosmogonia şi Cosmologia.
Cosmogonia, ca Naşterea Cosmosului, este pe baza MEMORIILOR ARHECHIPALE DIVINE ale LOGOSULUI-FIULUI Lui DUMNEZEU, CUVÂNTUL prin care „toate s-au făcut”. În sens Creştin, Creaţia are deja de la „Naştere-Creaţie” toată „Structura Fiinţială”, nemaifiind nevoie de „evoluţie-devenire de structurare” (cum zic anticii panteişti). Cosmogonia antică este un „Divin în manifestare-structurare de creaţie”. Ca Viziune Creştină, Cosmogonia este „Creaţie faptică”, cu „Structurarea deplină” pe care o face CREATORUL. Şi Fiinţa Creată apoi face şi ea un „Răspuns Propriu”, care este Cosmologia-Manifestarea Naturii Create. Anticii amestecă Cosmogonia şi Cosmologia, pe când în sens Creştin sunt separate.
Cosmogonia Creştină este Însăşi Creaţia LOGOSULUI DIVIN, pe baza „LOGHILOR-CUVINTELOR” CREATOARE ARHECHIPALE. Zisele „Raţiuni Divine”, în sens Creştin, nu sunt simple „Idei Arhetipale” ce fac apoi „structurarea intrării în materie”, ci sunt „ARHECHIPURI-STRUCTURI Depline”, atât ca Spirit cât şi Corporal-material. Anticii spun că întâi au fost Spiritele şi apoi acestea se „încorporează” în „întunericul materiei”, din care trebuie să „iasă din nou”. În sens Creştin, DUMNEZEU Creează „Fiinţa creată, Spirit şi Corp-materie” deodată şi fără antagonism. ARHECHIPUL LOGOSIC DIVIN este „deodată” Spirit şi Corp, încât „Structurarea Corpului este deja o dată cu Spiritul de Creaţie”. Fără aceste distincţii nete, Creştinismul este eronat înţeles.
Iată, astfel, Cele Două ICOANE-ARHEMODELE, ICOANA Cosmogoniei şi ICOANA Cosmologiei, CHIPUL HRISTIC-DIVINUL ce Se Coboară în Creaţie şi Chipul MAICII DOMNULUI-Creaţia ce se URCĂ în DIVIN.
CHIPUL ICONIC HRISTIC este DIVINUL ÎNTRUPAT în Creaţie.
Chipul ICONIC al MAICII DOMNULUI este Creaţia Întrupată în DIVIN.
Această ÎNFĂŢIŞARE Completă este Viziunea Revelaţiei Creştine.
Fiecare suntem Individualităţi Proprii cu PECETEA-MEMORIA Cosmogonică HRISTICĂ, în Împletire cu Pecetea-Memoria Cosmologică de Creaţie.

(fragment din volumul: Ierom. Ghelasie Gheorghe, "Taina Filiaţiei", în curs de publicare la editura Platytera)

2 comentarii:

liana spunea...

interesant blog

Florin Caragiu spunea...

Mulţumesc, Liana, mă bucur, eşti binevenită!